FØRSTE GANGEN jeg skrev en bok om sjiraffer – Røre, rabalder og en sulten sjiraff, søkte jeg rundt på nettet etter sjiraff-informasjon. Gjett om jeg ble overrasket da jeg fant et sjiraffhotell i Kenya - og at det ligger midt inni en sjiraffpark!
Hotellet, Giraffe Manor, - er innredet med sjiraffting - og i parken bor det i dag tolv sjiraffer. To ganger om dagen får gjestene lov til å mate sjiraffene. Rett utenfor parken er savannen hvor det bor tusenvis av ville sjiraffer.
Skulle ønske jeg kunne dra til Kenya, bo på Giraffe Manor og mate de sjiraffene, husker jeg at jeg tenkte. Etterpå kan jeg reise rundt på savannen og studere alle de ville sjiraffene. Jeg fant dessverre ut at det steindyrt å bo på det hotellet. En av årsakene er at eierne gir bort deler av overskuddet til et sjiraffsenter. En annen årsak er at hvert hotellrom er unikt - ett av dem en suite for nygifte. Hvis jeg blir fridd til, noen gang, håpet jeg, - og drar på bryllupsreise - tenk om det kunne være der …. Én natt, kanskje - og etter det leve ett år på vann og brød? Det er i alle fall lov å drømme.
Året etter, ble jeg fridd til. Fire år forlovet. Så gikk drømmen i oppfyllelse, hurra! Og i dag har vi to års bryllupsdag.
Haakon og jeg ga hverandre et rungende ja foran en blid dommer, og lovte hundre vitner og tre forlovere at det var for alltid. Hvordan er det med sjiraffer og kjærlighet? Er de monogame slik svanene, eller stadig på vift slik katter er? Sjiraffhunnen velger sin make for livet, men ikke hannen; det vil si - han holder trofast haremet sitt intakt. Hver gang en annen hann forsøker å få innpass i flokken, blir inntrengeren kjeppjaget, og før det har gjerne en halsbrekkende slåsskamp funnet sted. Den sterkeste går av med seieren, det er gjerne hannen med lengst hals som er det.
Og her kommer dagens fakta:, nummer 12 i rekka: Sjiraffer ble ikke født med lang hals fordi da kunne de spise de øverste bladene på treet (hvordan skulle en kalv rekke opp, tro). Sjiraffer ble ikke engang født med lang hals. Men, gjennom tidene har hunnen valgt seg ut den hannen som vil gi henne levedyktige unger. Og det er den tøffeste og høyeste alfahannen. Slik har sjiraffer strukket seg i noen millioner år og blitt så høy som den er i dag.
Fun fact: I 1914 var norske menn 171,2 cm i gjennomsnittshøyde, i 2014 var de 179,7 cm. Menn har altså strukket seg 8,5 cm på 100 år. Hvis de holder det samme tempoet, vil en gjennomsnittsmann være like høy som en sjiraff (6 meter) om ca. 5000 år.