Comment

Tillit

- Jeg skal kanskje bli veterinær eller biolog, forteller Malte. - Da kan jeg få en sjiraff som venn. Hvis en sjiraffmamma i en dyrepark dør, må menneskene der ta seg av kalven hennes.

Jeg nikker. - Det er en viktig jobb. Og sikkert en vanskelig jobb.

- Ja, og en måte å skape tillit på, er belønning. En kalv jeg leste om som heter Msitu, fikk knasende gode salatblader hver gang dyrepasseren trente med henne, uansett om hun greide det eller ikke.

- Lurt, svarer jeg, - det er mye bedre med belønning uansett.

- Snart forsto Msitu gå opp på vekten og løft høyre eller venstre fot og gå frem eller bakover. Hun syntes også det var greit at dyrepasserne renset og slipte ned hovene hennes fordi parksjiraffer må det. Sjiraffer på savannen får hovene naturlig slipt siden de går og går. Det som er fint, er at Msitu liker å være med på det - og så har hun blitt trygg på mennesker! Hun kommer alltid løpende når noen tilbyr henne mat.

- Det er kalven vår også, sier jeg og smiler. Fordi Malte og jeg får gitt kalven noen saftige gresstuster. Og så lurer jeg meg til å klappe kalven på mulen.

Malte og jeg kunne ha vært i parken i en evighet. Men parken skal stenge og vi må gå.

- Ha det, sjiraff, sier Malte når han går baklengs ut av porten. - Jeg savner deg alt.

- Jeg også, sier jeg, og sørger litt. Fordi det er så gøy å være med sjiraffer!

Og her kommer dagens fakta nummer 7: Sjiraffer sørger. I Kenya, i Soysambu nasjonalpark, observerte forsker Zoe Muller at en ukegammel sjiraffkalv døde. Moren var stresset - gikk frem og tilbake - og i ring rundt kalven, dyttet iherdig til den med mulen, det gjorde de andre sjiraffene i flokken, også. Ingen rikket seg fra kalven. I over ett døgn tok ingen av sjiraffene til seg næring, noe som er helt uvanlig for sjiraffer. Etter tre døgn dro flokken, men moren ble værende hos kalven i over en uke før hun endelig forlot den og sluttet seg til de andre.

Sjiraff-mulen er så myk å ta på:

Sjiraff-mulen er så myk å ta på:

Comment

Comment

For kort hals, sier du?

PANIKK! Jeg har for korte armer, jeg rekker ikke frem til kalven: Jeg får ikke matet den. Det lengste spiselige jeg finner, er et langt, tørt strå. Kalven, stakkars, virker skuffet. Men, den er en veldig grei kalv, den tar i mot det puslete måltidet jeg har å tilby.

- Hvor er de lange armene når vi trenger dem! sier jeg til Malte.

- Det er ikke du som har korte armer, det er kalven som har for kort hals, trøster Malte.

- Det er vel ikke sant, protesterer jeg.

- Jo, fordi kalver blir født med kort hals - og lange bein, og i begynnelsen er halsen så kort i forhold til beina at kalven ikke rekker ned til bakken for å drikke vann. Derfor er kalvene avhengig av å få melk fra moren.

- Interessant, sier jeg. - Kalver er korthalser. Men det vokser de fort av seg, så raskt som de strekker seg! Visste du at kalven vokser tre cm hver dag i de første ukene?

- Så klart, svarer Malte. - Derfor har kalver svært god appetitt. Gjett hvor mye melk en kalv drikker hver dag? Det svaret kan du ta med Mari, i fakta-kalenderen din!

Jeg tar Malte på ordet: Her er fakta nr 6. En kalv drikker ca ti - tolv liter melk i løpet av en dag. Noen flaske-kalver får eggeplommer rørt inn i melken sin - fordi kalver trenger masse proteiner. Det er bra melk ikke inneholder kullsyre - kalver kan ikke rape. Heldigvis kan de prompe. Litt moro skal en kalv ha det.


Jeg lokker … og lokker … og strekker meg … strekker meg … og DER får kalven noen gress-strå.

Jeg lokker … og lokker … og strekker meg … strekker meg … og DER får kalven noen gress-strå.

Lange, smekre bein på denne flotte kalven her. Kalven er en Rothschild-sjiraff - populært kalt white-socks. De er lette å gjenkjenne på grunn av de hvite leggene.

Lange, smekre bein på denne flotte kalven her. Kalven er en Rothschild-sjiraff - populært kalt white-socks. De er lette å gjenkjenne på grunn av de hvite leggene.

Comment

Comment

Mat-mat-mat

Får vi lov til å gi kalven litt gress, mamma-sjiraff?

Får vi lov til å gi kalven litt gress, mamma-sjiraff?

Hvem kan motstå dette tiggerblikket?

Hvem kan motstå dette tiggerblikket?

Hva spiser en sjiraff i løpet av en dag, tro? Og hvor mye? Og hvordan kan en parksjiraff få i seg like mye næring som sjiraffene på savannen? Heldigvis har København Zoo hengt opp et skilt hvor det står Giraff Menu: Frukttrærblader, pilblader, bøkblader, almblader, bjørkblader, bark av greiner, akasiapiller, kraftfor.

Nam, her var det mye godt.

- Men det er ikke så mye ferskvarer der, sier Malte.

- Det samme tenkte jeg, svarer jeg - Hva synes sjiraffer om det, tro?

Det er virkelig ergerlig at dyrepasserne er på ferie.

- Det vokser en del gress utenfor savannen, sier Malte.

Igjen følger jeg tankegangen hans. - Det er ikke lov å mate dyrene, sier jeg. - Det står på alle skilt.

- Litt ferskt gress, kan vel ikke skade, mener Malte. - Vi spør mammaen. Det er jo hun som til syvende og sist bestemmer. Og så ber vi heller om tilgivelse? Hvis noen kjefter på oss.

Vi blir enig om at jeg spør. Jeg er jo også en mamma.

- Hun svarer ikke, sier jeg, men jeg snakket ganske lavt, det er jo flaut hvis andre besøkende hører meg.

- Jo da, sier Malte. - Jeg hørte at hun svarte ok.

Malte er modig, for han roper på kalven. - Vil du ha gress, roper han.

Det er helt vilt, for kalven skjønner ordet gress, han går bort til det stedet ved savannen hvor det vokser på utsiden. Vi løper etter. Kalven stiller seg ved ved plankegjerdet. Så ser han på oss. Jeg kjenner sånne blikk. Katten min har det nå hun gjerne vil ha noe godt : Kalven er klar for en godbit.

Og her kommer sjiraff-fakta nummer fem: En sjiraff spiser mellom 35 - 65 kilo i løpet av en dag - avhengig av om det er en hann eller en hunn. Fun fact. En panda spiser 65 kilo med bambus i løpet av en dag, og en panda er ikke store krabaten i forhold til en sjiraff!

Comment

Comment

Bæsj er BRA!

Kalenderbilde nr 11 - hørsel og ører på skakke.jpg

Viktig med en pust i bakken etter å ha blitt jagd av neshorn.

DENNE SOMMERKVELDEN, midt i ferien, midt i København Zoo, hersker det atter fred. Heldigvis kom sjiraff-kalven seg trygt tilbake til området sitt hvor neshorn ikke får lov til å være. Vi, publikum, puster lettet ut. Ingen dyr trenger plaster, ingen mennesker har besvimt. Men, det tar visst på å være kalv, for nå vil den hvile. Og hundre-ganger-hundre i hell: Kalven kommer mot oss! Den kneler, og legger seg ned. Så stirrer den på meg, som for å si: Fornøyd, nå? Nå kan dere se hvor søt jeg er. Eller kanskje sier den: SLUTT OG ROP PÅ MEG. Jeg blir ør i ørene av alt det der.

- Vet du hva, Mari, sier gutten ved siden meg. Vi har blitt godt kjent, han heter Malte. - Nå kom jeg på noe nyttig. Vet du hva som er bra med at sjiraffer bæsjer mye?

- Nja … svarer jeg. - De promper mindre?

- Ha, ha, ler Malte. - Fordi sjiraffer er kresne og vil helst ha i alle fall 40 ulike blader i måltidet sitt, streifer de mye rundt i løpet av dagen, på jakt etter friske blader. Siden de spiser og bæsjer i vei dagen lang, spres frøene, og dette holder økosystemet i gang.

- Nå ble jeg imponert, sier jeg. - Dyktige sjiraffer!

- Megadyktige. Vi hadde et sjiraff-prosjekt på skolen.

- Så bra! Det håper jeg at norske barn får: Vet du forresten hvor mye sjiraffen bæsjer?

Det visste ikke Malte, så her kommer svaret:

Fakta nummer fire: I løpet av ett døgn slipper en sjiraff ca 5 - 6 kilo med bæsj i bakken. Bæsjen er små, runde, og likner litt på sjokoladerips eller de brune M&M-ene.

Utdrag fra “Svaret er sjiraff”.

Utdrag fra “Svaret er sjiraff”.

Comment