TVILLINGFØDSLER er svært sjeldent blant sjiraffer, så da hunn-sjiraffen Carol, den 10. mai 2013, fødte et tvillingpar i Natural Bridge Wildlife Ranch i Texas, ble det fort en verdensnyhet. Først kom Wasswa, en nydelig hunnkalv til verden. Forbauselsen var stor da broren Nakato datt i bakken, bare minutter etter. Få tvilling-sjiraffer - født både på savannen og i dyrehager, overlever. Heldigvis hadde Texas-ranchen erfaring med sjiraff-fødsler, og dyrepasserne visste hvordan de skulle håndtere nyfødte kalver. Det første de diskuterte, var om moren hadde nok melk til begge kalvene. Wasswa var minst, hun veide 43 kg og målte 1, 4 meter. Broren veide 57 kg og var 1, 7 meter. De ansatte besluttet at Wasswa skulle få die moren og Nakato bli en flaskekalv. Det var særlig viktig at Nakato fikk råmelk, noe alle mødre produserer rett etter at de har født. Råmelken er rik på antistoffer og mineraler. Heldigvis fikk dyrepasserne skaffet dette og Nakato fikk dessuten varm kumelk døgnet rundt de første ukene. Alt fungerte utmerket - til stor glede for alle - og i løpet av ett år hadde begge kalvene strukket seg én meter (som er vanlig blant kalver). I dag lever Wasswa og Nakato i beste velgående. Det interessante er at Wasswa, som vokste opp hos moren, er sky. Helst vil hun bare forholde seg til dyrepasserne og de andre sjiraffene i flokken. Broren, derimot, er svært tam og trives blant alle mennesker. Han møter alltid opp når det vanker godbiter.

I dag går det i dobbelt og her kommer to nyttige fakta.

Fakta nr 12: Det er tradisjon når det fødes gutte- og jentetvillinger i Kenya å kalle barna for swahili-navnene Nakato og Wasswa. Derav navene på sjiraff-kalvene.

Fakta nummer 13: Det er i alt registret ni sjiraff-tvillingfødsler i verden. Den første (registrerte) fødselen skjedde på 1800-tallet.

To veldig gode venner.

To veldig gode venner.

En sjenert kalv gjemmer seg bak mamma.

En sjenert kalv gjemmer seg bak mamma.

Comment